Fatih KARAKÖSE

SPORUN SOSYAL BOYUTU!

Fatih KARAKÖSE

Çok değerli spor maraton takipçileri uzun bir aradan sonra merhaba! bu ara uzun soluklu bir ara oldu nedeni ise; hayatın vermiş olduğu telaş ve bu telaşın getirdiği koşuşturmalar farklı sevinçler ve de farklı hüzünler derken kişi zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor.

Bugün sizlere sporun sağlık boyutundan ziyade sosyal boyutuna değinmek istiyorum. Spor hayatımızın en temel öğelerinden olan ve de vazgeçilmez unsurlarından biri olması gereken bir olgudur. Sporun hali hazırda bilimsel olarak ispatlanmış 30'a yakın faydası olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır burada doktorlar ve de anne, babaların pek üzerinde durmadıkları dursalar bile gözden kaçırdıkları sporun sosyal boyutuna değineceğim.Sporun çocuklara ve de yetişkinlere kazandırdığı sosyaliteyi şöyle sıralayabiliriz:  

1-Kişinin ya da çocuğun kendine güven duygusunun en üst seviye çıkmasını sağlar öz güveni az olan çocukların öz güven duygusunu çocuklara kazandırır.

2-Hiperaktif olan çocukların enerjilerini atmada ve de deşarj olmalarına yardımcı olur. Yetişkinlerde kendini ifade edememe gibi durumları ortadan kaldırır.                                        

3-Yardımlaşma, paylaşma ve de kaynaşma duygusunu geliştirir.                  

4-Spor kişiye ve çocuklara sosyal bir statü kazandırır çevresi tarafından beğenilme ve takdir edilmeyi sağlar.

5-Çocukları ve de yetişkinleri ZİHİNSEL olarak dinlendirir.                                     

6-Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korur ve de belirli bir disiplin kazandırır.        

7-Çocuklarda dikkat eksikliği ve konsantrasyon eksikliğini ortadan kaldırır.

İşte yukarıda yazmış olduğum bu 7 maddeyi sizler daha da çoğaltabilirsiniz  sizlere Amerika’da yapılan bir araştırmadan bahsedeceğim 5 yıl boyunca spor yapan çocuklarla yapmayan çocukların ders başarıları incelenmiş birinci grupta olan spor yapan çocukların ders başarıları yapmayanlara göre % 80 daha başarılı olduğu görülmüş ikinci grupta olanlar ise yine spor yapanların yapmayanlara göre hastalanma oranları % 75 daha düşük çıkmış bu araştırmadan da anlaşıldığı gibi sporun hem zihinsel hem de sağlıksal olarak kişiye kattığı çok şey görülmektedir. Bu yüzden bir insanın yaşaması için gerekli olan beslenme, uyku, v.b gibi şeyler insan için ne kadar önemli ise spor bir o kadar önemlidir.

Sözlerimi ulu önder Atatürk’ümüzün iki sözüyle bitireceğim  BÜTÜN MİLLET VE MEMLEKET EVLATLARINI SPORTMEN YAPABİLMEK İÇİN SARF EDİLEN ÇALIŞMANIN EHEMMİYETİ VE KUDSİYETİ(kutsallık)AYNI DERECEDE KIYMETLİ VE DE MÜHİMDİR. 
ZAFER, ZAFER BENİMDİR DİYEBİLENİN; BAŞARI BAŞARACAĞIM DİYE BAŞLAYANIN VE BAŞARDIM DİYEBİLENİNDİR.

Herkese mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları