Türkiye'de Bir İlk Altınordu'dan!

Altınordu, tamamen Türk mühendisler tarafından üretilen ve dünyada benzerleri sadece Almanya ile İngiltere'de bulunan futbol gelişim teknoloji sistemlerini kullanmaya başladı.

Futbol altyapıda uyguladığı projeler ve yaptığı yatırımlarla ülkemizde adından sıkça söz ettiren Altınordu, bu kez dünyada sadece Almanya ve İngiltere’de uygulanan futbol gelişim teknolojilerini Türkiye’ye getiren ilk kulüp oldu. 

Benzerleri Borussia Dortmund ve Hoffenheim’ın tüm yaş kategorilerinde uygulanan Footbonaut sistemi (Passense) ve kaleciler için İngilizlerin Shilton Tablası’nı geliştiren Grimak‘ın Türk mühendisleri Burak Dodan, Erdem Yerbasan, İlter Bakumdi, Hamza Burgaz ve  Çağdaş Günana, Türkiye’deki ilk üretimlerini Altınordu Futbol Kulübü için yaptı.

Passense ve Shilton Tablası sistemlerinin uygulanmaya başlanması nedeniyle düzenlenen medya tanıtım toplantısına Altınordu Futbol Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Bilgetay ev sahipliği yaparken, spor yazarları Türk mühendislerden sistemle ilgili detaylı bilgiler aldı ve bizzat uygulamaya katılarak önemli deneyimler yaşadı.   

 

 

Mühendis Burak Dodan, Passence’i 3 ay gibi kısa bir sürede Altınordu Futbol Eğitim Kurumu Yeşilyurt Sait Altınordu Yerleşkesi’ndeki özel alana monte ettiklerini belirterek, “Bizim sistemimiz, Dortmund’un kullandığı Footbonaut sistemine ek olarak antrenman verilerini kaydetmekte,  raporlanmakta ve sporcunun eksiklerine yönelik çalışmaları düzenlenebilmektedir.  Bu çalışma sisteminde futbolcuların pas, şut, refleks süresi ve top kontrolünü en iyi seviyelere ulaştırması hedeflendi.  Antrenmanda birkaç haftada geliştirilen teknik kapasite, bu sistemde birkaç güne iniyor.  Türk futboluna zaman ve oyuncu performansını yüzde yüz artırma sağlayacağımıza inanıyoruz. Çünkü Almanya örneği ortada… Futbolda teknolojiyi kullanma çalışmalarımız için bize inanıp, destek veren,  Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan’a teşekkür ediyoruz. Tüm kulüplerimiz Altınordu’yu örnek almalı” dedi.

Adını dünyaca ünlü İngiliz kaleci Peter Leslie Shilton’tan alan Shilton Tablası da Altınordu Tesisleri’ndeki yerini alırken, Mühendis İlter Bakumdi,  sistemde kalecilerin refleks sürelerini kısaltmak, sağ ve sol el kabiliyetlerini eş seviyeye ulaştırmak, karmaşık pozisyonlarda doğru karar verebilme yetisini iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Antrenmanlarda benzer çalışma düzenekleri olmasına karşın, bu sistemde tüm  parametrelerin tek bir antrenman sisteminde toparlandığını ifade eden  Bakumdi, “Sporcunun eksikleri veriye ve rapora dayalı olarak düzenlenecek ve antrenmanlar ile daha hızlı gelişim sağlanacak” şeklinde konuştu 

Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan da Almanya’da 1 milyon Euroo’ya mal edilen Passence sistemini genç ve üretken Türk mühendislerin başarısıyla 100 bin TL’ye kurduklarına dikkat çekerek, “Spor ve teknoloji biraraya geldi ve ortaya mükemmel çalışma sistemleri çıktı. Türk futbolunun kurtuluşu gerçek profesyonel futbolcular yetiştirmesinde. Oyuncuların doğru gelişimi için her kulübün bu sistemlerle çalışması şart. Çünkü ölçemediğiniz işte başarılı olamazsınız.  Biz futbolda bilimi, teknolojiyi ve yenilikleri takip edip,  kullanacağız. Bu sistemleri Türkiye’de ilk kez uygulayacağımız için de Altınordu olarak gururluyuz” ifadesini kullandı.  

Bakmadan Geçme