TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2013 13:00
Değerli spor maraton takipçileri, bundan böyle her ay düzenli olarak spormaraton.com'da köşe yazılarımı yazmaya başlayacağımdan dolayı çok ama çok mutluyum sizlere bilgimi, deneyimlerimi ve de günlük hayatta çok basit hareketlerle, hareketsizlikten nasıl kurutulabileceğimi paylaşacağım.
Vücut geliştirme; belirli ağırlıklar ,alet ve makineler ile bilimsel programlı çalışmalar yapmak suretiyle kasları ve vücudun çeşitli bölgelerini kuvvetlendirmeye ve de şekillendirmeye yarayan kişiyi her yaşta mental (zihinsel) ve de fiziksel olarak formda tutmaya ve de görünmeye yarayan çok yönlü bir temel spor branşıdır. Vücut geliştirme sporu Dünya'da ve de özellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde her yaşta bay ve bayanın ilgi odağı olmuş bir spor branşıdır. Sizlere Dünya'da vücut geliştirme sporu ile ilgili kısa bilgilere vermek istiyorum vücut geliştirme sporu ilk olarak tarihi ve de mitolojik çağlarda yaşayan ressamların ilham kaynağı olmuş ve gördükleri kaslı erkek vücutlarını hem resme hem de heykellere yapmışlardır. Romalılar devrinde ise gladyatörler kaslı bir görünüme sahip olabilmek ve de ilgi çekebilmek için ağır gülleler kaldırmış bir nevi de olsa ilkelce vücut geliştirme yapmışlarıdır. Ayrıca İran'da bulunan "zorhanelerde" Osmanlı zamanında bulunan "yeniçeri ocaklarında" ağır gülleler kaldırılarak kuvvetlenme eğitimleri yapmış bu sayede ağır kılıçlar, topuzlar ve de gürzler kullanabilmişlerdir.
Vücut geliştirmenin ilk olarak bilinçli olarak yapılması ise 19. yüzyılda başlamıştır. Eugene Snadow kendi adını verdiği yaylarla kendine ait bir sistem oluşturmuş ve çalışmlara yapsa da bu insanoğluna yetersiz gelmiş araştırmalar sonucunda Danimarkalı Müller 1904 yılında vücut geliştirme ile ilgili bir eser yayımlamış aynı yıl yapılan bir yarışmada dünyanın en güzel vücutlu erkeği seçilmiştir ve daha sonra "Rus herkülü" olarak anılan George Hackenscmid ve İtalyan Charles Atlas yeni sistemler geliştirerek vücut geliştirmenin ilk temllerini atmışlardır.
1940 yılında ise il organizeli olan vücut geliştirme yarışmaları yapılmış Jhon Grimek ilk şampiyon olarak kaydedilmiştir, daha sonraları Steve Reeves,Reg Park, Frank Zane gibi bir çok kişiler şampiyon olmuşlardır.1966 yılından itibaren Dünya'da Arnold Schwarzenegger fırtınası esmeye başlamış üst üste yarışmalar kazanmış ve de vücut geliştirmenin "oscarları" olarak nitelendirilen "Mr.Olimpia" olmuştur. Ayrıca Dünya'da bu sporun yayılmasında,sevilmesinde ve de teşkilatlanmasında Joe Wider ismini yazmadan geçemeyeceğim bu spora geçmişte hizmet etmiş bütün insanlara sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Vücut geliştirme sporunun ne yaşı ne de cinsiyeti olur ve de bütün "sporların anası" olarak ta nitelendirilebilir çünkü kuvvet olmadan hiç bir branş olmaz ve de olamazda zaten örneğin; futbol oynarken bacak(rectus femoris) kaslarının kuvvetli olması,bir voleybol oynarken kanat(latissimus dorsi) kasının kuvvetli olması,bir tenis oynarken pazu(biceps) kasının kuvvetli olması bizlere ne kadar avantaj sağlar öyle değil mi? Bu yüzden bütün sporları içine alan genelden özel antrenmana kadar uzanan bir spor branşıdır. Günümüzde bu spora oldukça rağbet görmesine karşın yapılan hatalarda azımsanamayacak kadar çoktur maalesef bunları ilerleyen yazılarımda sık sık değineceğim.
Vücut geliştirme sporunun faydaları: "Kasları mükemmel derece de çalıştırır kuvvetlendirir şekillendirir ve de estetiklik kazandırır, hareketszisliği önler, kas yüzdesini arttırarak metabolizmayı hızlandırır böylece kişi daha fazla yağ yakmış olur, gelişme çağında boy uzamasına ilerleyen yaşlarda hastalıklardan korunmasına katkı sağlar, vücut hakimiyetini dengesini ve de konsantrasyonu arttırır, duruş(postur) bozukluğunu giderir, kan dolaşımını çok iyi sağlayarak kalbin çok daha iyi çalışmasına ve de damarların sağlıklı olarak genişlemesine yardımcı olur, kemik erimesi(osteoporoz) oluşumunu engeller ve de önler, cinsel performansı olumlu yönde etkiler, kişinin ruh halinin düzelmesini sağlar."
Yukarıda yazdığım sadece bu sporun bir kaç tane faydaları daha nice faydaları olmasına rağmen sizleri daha fazla sıkmadan sözlerimi tamamlamak istiyorum bir daha ki köşe yazımda buluşmak ümidiyle bol "Sporlu günler" dilerim.