Serbest ve bayanlar güreş Avrupa şampiyonasından sonra ,grekoromende sona erdi. Toplama baktığımızda ve 2013 Avrupa ile kıyasladığımızda her üç kategoride’ de birer adım ileri attık.Takım iskeletleri dizaynında taşlar yerine oturmaya başladı.Sanırım 2015 yılında 2016 RİO olimpiyat oyunları öncesi alternatifleri ile beraber ,Altın madalya alabilecek güce erişecek. Özellikle grekoromen stilde takıma girende,alternatifi de teknik heyet tarafından yapılan adaletli sistem ön plana çıkıyor. Lafı fazla uzatmadan değerlendirmelere geçelim.Serbest ve bayanları değerlendirmiştik. Önemli bir hatırlatmaGrekoromen stilde önümüzdeki yarışmalar; önce 15/16 Mayıs’ta İran’da yapılacak Dünya kupası,Başbakanlık kupası,sonrasında ise Eylül ayında Özbekistan’da yapılacak Büyükler Dünya şampiyonası var. Burada FILA kongresi de var.Dünya güreşi yeni başkanını seçecek.Bu şampiyonada ;Gözlemlerim;Takım olarak en iyi bizdik,bütün sporcular performanslarının en üst düzeyde tamamladılar, bunu yapan en iyi Türk sporcuları oldu.Bu şekilde devam ederse ;Özbekistan,2015 Dünya ve RİO olimpiyatlarında başarılı oluruz. Artık;Fren yok,iki ayakta gazda olacak şampiyon olmak istiyorsak yeni kurallar bunu gösteriyor ve yüzde yüz mücadele ama son saniyeye kadar kapasiteyi zorlamak lazım..
DEĞERLENDİRMELER
59kg.Rahman BİLİCİ;İyi hazırlanmıştı,kilosonu iyi düştü.Teknik ekibin sürprizlerinden biri idi.Şampiyon olabilirdi.Kolay değil eski stilini bırakıp,yeni stile adapte olmaya çalışıyor.Eksiklerini giderir ise iş yapacak gibi.Bronz almak için gayret sarf etti,hakemlerin biraz yanlı taraf tutması sonucu alamadı. Takıma katkısı yüksek oldu.
66 kg.Atakan YÜKSEL;Yetenekli,bu sıklette birkaç yıldır mücadele eden bir sporcu. Biraz daha sabır gösterip puan vermese idi,madalya’ya doğru giderdi.Sabır ve azimle çalışmaya devam .Yeri gelmişken;Grekoromen stilde özellikle bir kural var yer güreşi ile ilgili.Yerde puan alacaksın ama vermeyeceksin.Bu kural tüm sıkletler için geçerli.
71Kg.Yunus ÖZEL;İlk kez a takıma girdi.Performansını iyi kullandı.Altın kadar kıymetli bir madalya aldı.Görevini fazlası ile yaptı.Bravo ,tebrikler. Ukrayna ‘lı güreşçi ile yaptığı müsabakada galibiyete endekslenmişti,başardı.
75 kg Şeref TÜFENK;ayağına gelen kısmeti tepti.Yetenekli ama disiplini zayıf,iyi bir şeref her şeyini toparlayan ve gününde olan yaptığı önemli hataları yapmayacak olan Şeref her zaman madalya’ya yakın. Takıma önemli dört puan katkısı oldu. Esasında Güreş bereketli bir spor.Siz onun istediği gibi hazırlanırsanız o size her zaman karşılığını verir.
80 kg Selçuk ÇEBİ;İki kez 74kg.da Altın madalya hem de büyüklerde,ne demek çok önemli.Dünya ikinciliği yine çok çok önemli..
Sonrasında duraklama, önce 85kg sonrasında Yeni sıklet ve 80kg. Sıklet olarak ona uygun.Rus güreşçiye yarı finalde yaptığı göğüs çaprazı ve tuşlaması tüm salonu alkış tufanına soktu.Finalde kaybetti.
Şimdi buradan söylemek istediğim şu;Hakkı Başar hep ona söyler..”Sen kendi güreşini ayakta taktik olarak yani tempoyu en iyi şekilde uyguladığında zaten parter ile işin olmaz. “
Benim inancım Özbekistan’da eğer eksiklerini giderirse ve daha iyi çalışır ise rövanşı alacağını tahmin ediyorum. Selçuk kaldığı yerden devam edecek.Şimdiki kurallar bir an bile soluk almayı kaldırmıyor.Yüzde yüz mücadele kanın son damlasına kadar tabi iki antrenmanda da aynısı lazım.
85 kg Ahmet YILDIRIM; Yeni sıklet olarak Ahmet takıma girdi.Biraz daha ilerlese ,Romen güreşçiyi yendi.Gürcü güreşçi ile mücadele etti.Yenebilse hem kendine ,hemde takıma önemli katkısı olacaktı.Yüzde yüz her şeyini vermeyince olmuyor.Yeni kurallarda mutlaka aktif olmak gerekiyor.Bunun içinde çok ama çok çalışılmalı..
98 kg. Cenk İLDEM;Bu sporcuda eksik olan Şampiyonluk,neden derseniz ikincilik, üçüncülükler Avrupa ve dünyada var.Burada’ da ikicilik ve üncülüğü küçümsemek anlamında söylemiyorum. İnanın Cenk’teki kuvvet ve fizik performans kendi rakipleri içinde yok yeter ki kendine inansın,istesin.Final yaptığı ermeni güreşçi ile iyi mücadele ettİ.Ama demek ki Dünya şampiyonası için az daha üstüne koymalı çalışmalara.Yarından tezi yok başlamalı çalışmalara..
Hamza Yerlikaya geldi aklıma ister istemez; Şampiyon olduktan sonra;Çoğu kez hatırlıyorum ikinci gün şampiyona da bile olsun antrenmanlara başlardı, bir sonraki şampiyonana için.. Tebrikler Cenk.Bir şansı daha var güreşçi aileden geliyor. Hüseyin hoca kardeşi Kansu..Bunlar hep artılar.Hedef belli şampiyonluk..Ama çok çok çalışma ve ayakta savaŞ.
130 kg Rıza KAYAALP; Sıklet 120kg idi,130kg oldu..Buna rağmen Dörtledi. Rakiplerini rahat yendi. Rus güreşçiyi yenerken fark yaptı.Salon yine alkış tufanı..
Rıza için söylenecek söz... Avrupa var.Dünya var ama Olimpiyat şampiyonu olmak yani hedef RİO.Rıza KAYYALP Özbekistan ‘da yapılacak şampiyonada altın almak için biraz daha eski performansına yaklaşmalı. Bunun için tek şart çalışmak.Dünya şampiyonasında zorlu rakipleri var.Şimdi sporcular bitti.Ama bu takımın birde Teknik ekibi,doktoru masörü ,yönetim ,hakemi var.Hatırı sayılır bir destek gurubu vardı burada … Başta , Hamza Yerlikaya olmak üzere yönetimi...Sonrasında bu önemli takım ikiciliğini,madalyaların alınmasında baş mimar olan: Hakkı BAŞAR,Muttalip Yerlikaya ve Serkan özden ve diğerlerini kutluyorum .
Ver elini Özbekistan..
Tabii ki her şey RIO için …
Son sözü Hakkı hocanın meşhur lafı ile bitirelim:"Artık,fren yok,iki ayak gazda!"